Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Tillbakablick från köksbordet

november 14th, 2014 | Posted by Alice in Okategoriserade

I morse kom jag hem från New York. Nu (kl 11:39) sitter jag i mammas kök och äter torsk. Den helt vanliga vardagen är så påtaglig att det knappt känns som att den senaste veckan faktiskt ägt rum. Men det har den, och den var skitrolig. I det här blogginlägget tänkte jag ganska koncist berätta hur projektet föll ut, så får ett separat inlägg avhandla reflektioner och vidare tankar.

På torsdagskvällen anlände jag till 316 East 3rd Street i East Village, där jag skulle bo hos mina kompisar Nick och Americk. Redan dagen därpå hade jag två ”möten” med Bluestockings och Book Culture. Jag hade ingen aning om vad jag skulle förvänta mig, och det blev inte heller alls som jag tänkt mig. Jag var ju så pepp på Bluestockings, men de tog bara emot ett ex och sa att de skulle se till att det kom till rätt person för övervägande. No more no less. Jag köpte en bok av Benjamin Kunkel som heter Utopia or Bust – a guide to the present crisis. Det hela var över på fem minuter och det kändes som att jag inte gjort minsta intryck.

Book Culture ligger högt uptown, ovanför Central Park. Under de korta perioder jag varit i New York har jag hängt nästan uteslutande söder om Chelsea (förutom turiststrapatser till Empire State och sånt), så det här var väldigt okända kvarter för mig. Affären ligger på 112th mellan Amsterdam Ave och Broadway, och den är enorm! Två stora våningar med böcker från golv till tak, som sig bör. Jag hade pratat med deras bokköpare Theo på telefon en vecka innan, och en minut efter att jag nu sökt honom vid receptionen kommer han från kontoret och skakar hängivet min hand. Vi slår oss ner i två slitna stolar i en avskild del av affären och jag pratar om boken, dess innehåll, författarna, min roll i distributionsprojektet och vad jag hoppas åstadkomma i New York. Jag får verkligen tid till att berätta och jag märker att jag när jag väl får tid till det, så kan jag lyckas skapa intresse.

Theo säger att han gärna tar in boken. Sedan undrar han om jag funderat något på att göra den tillgänglig över hela USA. ”Ehm, how do you mean?”. Han säger att om jag inte fått något liknande erbjudande redan, så skulle han gärna sälja boken via Book Culture på Amazon. Jag blinkar två gånger och svarar lugnt att det låter väldigt intressant och att jag återkommer så snart jag talat om det med redaktören. Men inuti: fullständigt jubel. Hela vägen tillbaka till tunnelbanan log jag som en idiot.

Nästa anhalt var St. Mark’s Bookshop, en nästan kultförklarad bokaffär som nyss flyttat till en ny adress – som råkar vara gatan jag bodde på. Så jag promenerade dit på lördagsförmiddagen, och var ganska nervös. St. Mark’s är bokaffären som jag liksom bara vågat skämta om skulle ta in boken. Men efter de tidigare framgångarna kände jag mig väldigt peppad att försöka, plus att bokköparen Jesse hade verkat trevlig över mejl. Trevlig var han också, och fastän han bara tog in ett exemplar så kändes det väldigt fint.

Sedan finns boken på Housing Works’ bokaffär också. De tar bara emot bokdonationer, men jag bestämde mig för att skänka ett ex efter att ha gått på ett fantastiskt Story Slam-evenemang där tillsammans med Johanna (måste berätta mer om det i nästa inlägg eller nåt, det var så sjukt häftigt).

Bluestockings är fortfarande osäkert; jag gick tillbaka flera gånger och frågade hur det låg till egentligen. Jag hade ringt veckan innan och bestämt med deras consignment-ansvarige att träffas på fredagen och att de skulle ha ett beslut på söndagen; men när jag kom dit var personen inte ens där. Ingen annan verkade ha koll på vad jag pratade om. Jag fick inga svar på mejl. När jag kom tillbaka för tredje gången inom loppet av typ fyra dagar och de fortfarande inte visste vad jag pratade om gav jag upp litegrann. Jag antar att en får ha förståelse för att det lätt kan bli så på 100% volontärsdrivna ställen. Vi får se vad som händer framöver, de har hur som helst kvar ett ex där så jag hoppas de ställer upp det hehe.

En får väl ändå säga att det blev rätt bra utdelning på det här projektet/experimentet. Definitivt över mina förväntningar. Jag har överskridit målet att få in den på åtminstone en bokaffär; den finns på två välkända bokaffärer varav en ser till att göra den tillgänglig att beställa över hela USA. Kanske kommer den finnas på Bluestockings. Den finns på Housing Works. Och nästa gång Glänta ger ut något på engelska så har de kontakter på några bokaffärer i New York. Det är la görbra! Det ska bli spännande att se om det här projektet även kan hjälpa mig när jag söker till Förlagskunskap i Stockholm. Kanske!

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

4 Responses

  • Johanna says:

    Görbra var ordet. Snyggt jobbat Alice! Och vad kul att den är på Housingworks också – jag var där senast igår på en maratonläsning av Moby Dick.

  • gussverel says:

    Vad modig du är Alice – och vad det lönar sig att våga! Självsäkerhet och entusiasm är verkligen nyckeln till framgång!

    Jag tror att det definitivt är meriterande om du skriver som kommentar till din praktikplats i ditt cv ”Tog initiativet att utnyttja tillfället under en resa till New York att marknadsföra en nyutgiven bok, och lyckades därmed entusiasmera en bokhandlare så mycket att hen ville ta in boken för försäljning, utan också vara återförsäljare av boken på Amazon” (lite snyggare formulerat bara). För det visar att du är dedikerad, initiativrik och entusiasmerande.

    (jag har typ blivit cv-proffs av det här, kan pimpa alla era cv:n efter praktiken)

  • Moa K says:

    Kan du pimpa erasmus-cv’n ocksa Ellen? //haller pa att ansoka master – moa