Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

En generell reflektion

november 20th, 2015 | Posted by Ott in Okategoriserade

I de flesta praktikplatser som finns så tror jag att det är svårt att dela upp erfarenheterna i tydliga punkter där en kan säga att ”där hade jag hjälp av den kursen och där hade jag hjälp av det” etc. Men det är bara vad jag tror. Jag har ibland kunnat peka ut sådana saker, men det är lika ofta som jag inte kan göra det. Visst finns det självklara saker så som översättningar men det finns väldigt mycket uppgifter som inte liknar det som lärs ut på liberal arts.

Ändå tycker jag att liberal arts kan förbereda en för arbetet mer än vad jag hade trott innan jag började praktiken. Det kan vara svårt att sätta fingret på vad det är som förbereder, men jag skulle vilja säga att det är hela humaniora-tänket som är en värdefull fördel. Liksom sättet att analysera, kritisera och hantera problem. Om liberal arts är bättre eller sämre än något annat program inom humaniora på att förse sina studenter med detta är dock omöjligt för mig att svara på eftersom jag inte läst något annat program.

Samtidigt finns det en del luckor. Få människor skulle nog klara sig helt och hållet på bara de två första åren. Men praktiken är också ett tillfälle att lära känna sig själv och sin egen kompetens, och ta reda på vad ens egna luckor är. Dialogslussen är ett bra ställe för mig att utvecklas på, dels för att mina arbetsuppgifter är så varierade att jag får pröva på allt från pappersarbete och planeringsmöten till att stå och informera i Svenska Mässan-montrar under Bokmässan och MR-dagarna, och dels för att jag arbetar med sådana underbart trevliga och uppmuntrande personer att jag får tid till att lära mig lika mycket som jag får tid till att få resultat. Detta är fördelen med praktik på en ideell förening, nackdelen är att det inte leder vidare till ett arbete efteråt. En annan nackdel kan vara att det inte alltid är så organiserat, men detta kanske bara stämmer för Dialogslussen.

En annan positiv aspekt med praktiken är att det är ett sådant bra tillfälle att skapa kontakter och träffa nya personer. Jag har fått röra mig i nya kretsar och fått uppleva samt lära mig om andra kulturer, något jag inte hade gjort lika mycket om jag bara hade pluggat istället.

För mig är det dock inte självklart att praktiken är en nödvändig del av ett tre års kandidatprogram. Jag har pratat med en del studenter som går på lärarprogrammet (som volontärarbetar som lärare för Lära för Livets läxhjälp) som verkar hålla med mig om att två år är ganska kort tid för att förbereda någon för en arbetsplats. Nu studerar de ju något rätt så annorlunda men ändå, jag hade kanske velat ha ett år till innan praktiken, altenativt haft praktik direkt efter liberal arts. But that’s just me.

Men som jag sa innan så kan en lära sig om vad ens komptens är under just praktiken. Så för min del så har jag börjat bilda mig en uppfattning om vad mina styrkor och svagheter är, samt börjat fundera på vad jag skulle kunna syssla med i framtiden (med en stark betoning på ”börjat”!). För att sammanfatta: jag är nöjd med min praktik.

Hoppas att detta inlägg inte blev för rörigt, jag är hemma med influensa och har försökt att formulera mina tankar i feberyran. Hur som helst så avslutar detta mitt bidrag till bloggen.

Tack o hej,

Jenny Fant

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.