2014 tillsattes en museiutredning av regeringen med Clas-Uno Frykholm i spetsen. Bland direktiven var att ta fram mål för statligt styrda museer och svaret utmynnar i ett lagförslag som kan komma att påverka samtliga offentligt styrda museer. För att få klarhet i vad detta handlar om så har jag intervjuat en museinörd här på museet och han medger att detta lagförslag kan få många olika konsekvenser, men en av de intressantaste förändringarna som kan komma att genomföras är hur just styrningen av offentliga museer kan komma att ändras. Som det ser ut nu enligt museinörden styr kort sagt staten de statliga museerna medans Göteborgs statsmuseum och de kommunala museerna styrs av kommunen. Staten eller kommunen går här under den juridiska benämningen ”huvudman”.
”5 § En huvudman för ett museum inom det allmänna museiväsendet
får inte vidta åtgärder som syftar till att inskränka museets fria
förmedling av kunskap och upplevelser.”
– http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2015/10/sou-201589/
Om detta lagförslag drivs igenom kommer ingen huvudman att tex kunna påverka museet hur som helst genom till exempel censur eller med hjälp av andra medel som syftar till att inskränka museets fria förmedling av kunskap och upplevelser.
”Ett syfte med den föreslagna museilagen är att uttrycka museernas fria ställning i förhållande till den politiska beslutsnivån.”
– http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2015/10/sou-201589/
”Som kunskapsinstitutioner ska museerna inte kunna användas i ideologiska syften för att bedriva en viss politisk agenda eller för att torgföra en politiserad historiesyn.” – Bo Westas, utredare DIK
http://www.magasinping.se/nyheter/ny-museilag-mot-framtida-klaafingrighet/
Syftet med denna museilag är gott, men en spontan tanke är att en konsekvens kanske kan bli att om ledningen på museet tex blir korrupt så kanske inte längre någon huvudman kan påverka ledningens beslut på samma sätt som tidigare.
Tanken är dock att de offentliga museerna skall vara principiellt styrda vilket tillsammans med andra föreskrifter som mänskliga rättigheter eller ICOM är något museiverksamheten kan luta sig på. Samtidigt så är det vad jag har fattat det som fortfarande en huvudman som tillsätter personer i ledningen för offentliga museer, men jag är inte helt säker på hur rekryteringen går till. Lagförslaget innefattar också att inrätta en myndighet som skall granska de statliga museerna.
Över lag ser jag det förslagna alternativet mycket positivt och välkomnat bland oss här på museet, och även om det inte är helt vattentätt så är det betydligt bättre än hur det ser ut nu.
Givetvis innehåller lagförslaget mycket mer som påverkar museerna. Tex rörande gallring av samlingar, tillgänglighet, samverkan etc. Men för att återkoppla till det rådande politiska klimatet så kan detta lagförslag ses som en markering eller en gardering mot politiska strömningar som i framtiden kan komma att vilja använda museiverksamheten som ett ”politiskt slagträ.”
” Med ett allt starkare sverigedemokratiskt parti blir museer och kulturarv politiskt laddade på ett sätt som de kanske tidigare inte varit.”
– Bo Westas, utredare DIK http://www.magasinping.se/nyheter/ny-museilag-mot-framtida-klaafingrighet/
/Daniel Nilsson