Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Här är jag, stöp mig!

januari 7th, 2016 | Posted by Ott in Okategoriserade
Som sista inlägg på bloggen vore det väl lämpligt att göra någon form av sammanfattning. Först och främst vill jag specificera och sammanfatta vilka kompetenser jag haft nytta av från tiden på LA:

Det jag haft mest nytta av är utan tvekan det språkliga, det har varit till stor nytta att tänka kring språk på det sätt som introduceras under den andra terminen. Att försöka förstå vad som menas snarare än vad som sägs har varit min största tillgång under praktiken – jag är tack vare den en stor tillgång vad gäller att reda ut missförstånd. Det är numera en självklarhet att människor sällan syftar enligt ordbokens definition, inte minst vad gäller -ismer. Att försöka förstå människan som talar enligt den värld människan lever i, det är något jag blivit mycket bättre på. Det enda som ibland fattas är orken till sympati, mer om detta i nästa stycke.

LA är ett oerhört allmänbildande program. Med nedslag här och där i vetenskaperna kan man som student inte hjälpa att känna sig förvirrad då och då. Även om man inte får den djupdykning man hade önskat sig i vissa ämnen, räcker delkurserna ofta vad gäller att kunna samtala och förstå ämnet i fråga. Att jag blivit hungrig på allmänbildning är ingen hemlighet, Trivial Pursuit är numera mitt favoritspel och inget som finns att veta är onödig kunskap. När man ska samarbeta med människor som jobbar med något totalt orelaterat kultur eller med helt andra infallsvinklar är det inte så dumt att vara allmänbildad. Det räcker i alla fall med att man har vana av att handskas med ämnen som är vilt främmande för en för att skaffa sig en övergripande bild, och tro det eller ej – detta har hjälpt mig en hel del. Jag har lätt för att vara sympatisk tack vare min uppfattning om ointresse är att det föds av okunskap. Ergo; är du inte intresserad vet du antagligen inte tillräckligt mycket. Allt är kul och intressant när man kan behärska det, det gäller bara att mota ointresset.

“Men detta är ju självklarheter! Du är bara 23, vad vet du om livet? Skaffa dig lite erfarenhet innan du lägger dig i!”. Så låter det minsann lite då och då. Vad är ålder värt om levt sitt liv med stängda ögon och uteslutit främmande perspektiv? Ta och läs lite Ulysses vet jag, och när du ändå håller på kan du ta dig an lite biologi och teoretisk fysik! Då kanske du förstår hur lite du vet och hur mycket du kan lära dig om saker och ting, och på så sätt skaffa dig ett genuint intresse för att lära dig nya saker och betänka nya perspektiv. LA har i alla fall fått mig att inse att jag kan lära mig precis allt, det enda som krävs är tid och tålamod. Det är svårt att se viljan till lärdom, tillsammans från grundläggande teori, som något annat än den största tillgången både för arbetsgivaren och arbetstagaren. Här är jag, stöp mig!

Där rätt och fel står skrivet i sten finns det dock inte mycket att lära sig. Liberal Arts är en av många utbildningar som kan hjälpa människan att förhålla sig kritiskt till uppfattningar om rätt, fel, och normer. Inte helt olik den bildning Rosseau tänkte sig att Emile skulle få.

Jag blir för övrigt 23 om en månad. Önskar mig ett Nintendo 3DS. Peace out homies.

 

/Stefan Johansson

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.