Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

So it goes

november 10th, 2017 | Posted by Ott in Okategoriserade

”Rosewater sade en gång något intressant till Billy om en bok som inte var science fiction. Han sade
att allt som fanns att veta om livet stod i ’Bröderna Karamasov’ av Fjodor Dostojevskij. ’Men det
räcker inte längre’, sade Rosewater.”

Kurt Vonnegut, (1969), ”Slakthus 5”, s. 127, Stockholm: Nordstedts

Jag hoppas inte att ni har hunnit tröttna på mig för här kommer ännu ett ¬ fartfyllt inlägg från undertecknad! Det blev en grej, så ni får ännu ett litet citat och det får ni säkert i morgondagens inlägg också om allt går väl. Men häng inte upp er på det nu, för nu ska jag ju berätta mer om min praktikplats!

En sak som jag har reflekterat över är skillnaden mellan att studera och att vara på en arbetsplats. Detta är inga revolutionerande tankar och ni har säkert haft samma insikt. Under terminerna på Liberal Arts så arbetar man för helt andra mål och på helt andra sätt. Man är en betraktare som analyserar och reflekterar kring olika ämnen, spenderar veckor med att slutföra en uppsats eller läsa inför en tenta. Jag har svårt att se det upplägget utanför universitetet och min undran är väl hur man kan använda de färdigheter man har lärt sig på ett effektivare sätt? Hur hittar man information och fakta snabbt, hur kan man ta till sig det och implementera det i sina uppgifter på en arbetsplast?

Jag tror att det är hjälpsamt att tänka på Liberal Arts och vad vi har lärt oss där på flera olika sätt. Dels de kurser vi faktiskt läst och hur de har uttryckt sig som med Wittgenstein-kursen, Physiologus, livets mening, grekiskan, översättning, till dödsriket och tillbaka osv. ja, ni minns nog. Vi har läst flera kurser som ska grunda sig i de generiska färdigheterna och det är nog viktigt att minnas. Vi har lärt oss massor med fakta, historia, sakförhållanden, kopplingar mellan vetenskaperna men det har målet med att utvecklas på ett ytterligare sätt har alltid funnits med. Att kunna ta till sig information, tänka kritiskt, se sammanband, liketer och skillnader, förstå människans inflytande och roll, ja allt det där som vi har övat på har varit en större del än vad jag kanske har tänkt innan. Det är det som jag nu ska kunna och anpassa till vad jag tar mig an, inte de rena fakta som jag lärt mig. Det blir rörigt för mig när jag ska förklara, det ser ni nog, men jag hoppas ni kan förstå ungefär.

Jag återkommer imorgon, vi får väl se om jag har sparat det bästa till sist eller ej (minns ni ¬ (för det gjorde inte jag!) ?).

På återseende!
/Alicia

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.