Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Till skönheten

november 10th, 2017 | Posted by Ott in Okategoriserade

”När våra gudar falla
och vi stå ensamma bland spillror,
så utan fäste mer för våra fötter
som klot i rymden –
då skymtar du ett ögonblick, du höga Skönhet.
Då, endast då.
Så sträng som eld du talar tröst:
’Vad som än falla – jag står åter.’
O stanna, stanna, heliga,
och fräls min själ
från lögnen av en måttlös sorg!”

Karin Boye, (1966), ”Dikter”, s.36, Stockholm: Albert Bonniers förlag

Så. I och med detta inlägg så är min bloggvecka slut. Vilket äventyr, vilken fest. Tror ni att sättet jag skriver på påverkas av vilken text jag lägger i början för jag har, nu när det är slut, fått en pinsam uppenbarelse om att så kanske är fallet. Nåväl.

Det sista jag vill skriva om är lite funderingar om framtiden, kanske inte just min eller YouPics i synnerhet men snarare kulturen på internet och hur vi förhåller oss till det. Det är såklart många antaganden som jag gör tex att internet kommer fortsätta finnas överhuvudtaget, vara lika eller mer tillgängligt, osv. Internet är en växande del av våra liv, på gott och ont. Ni vet vad det är så jag tror inte att jag behöver förklara för-/ och nackdelar med det. Alla måste vara delaktiga, sociala och tillgängliga på olika plattformar, oavsett om man är privatperson, kändis eller ett företag osv. det är ett outtalat krav. Det är inofficiellt och officiellt samtidigt, man kan vara vem som helst och ingen, dynamiken i vem man kan vara på internet och vem man blir är nästan obegränsad. Men detta känns ohållbart med tanke på den ekonomi som är inblandad, följare, visningar, likes blir en ny typ av måttstock för vad som är framgångsrikt och inte samtidigt som det inte kostar mycket att fuska sig till den typen av framgång. Vem som helst kan köpa den typen av uppmärksamhet och tjäna pengar på andras konst, musik, verk, skämt, texter, allt som skapas kan kopieras/ stjälas av vem som tjänar pengar på andras arbete utan konsekvenser. Kommer det bli aktuellt med en skärpning av internet? Man får ett slags personnummer och man får endast utgå från att vara sig själv och genvägarna till framgång blir färre? Det är inte en originell tanke och den är dum men det är själva riktningen jag vill belysa än faktiska förändringar.

YouPic har idéer om hur man kan göra de förändringar som krävs för att skapande människor (fotografer) ska tjäna pengar på det som de producerar på ett rättvist sätt. Mer än så vågar jag inte skriva om det men jag tror att det är ett tecken på ytterligare förändringar som internetkulturen står inför. Jag tror att det är viktigt att minnas människan som står bakom alla handlingar och förstå vem hon är och varför hon handlar så som hon gör. Hur städar man upp efter att människan har fått total frihet, utan konsekvenser och med anonymitet? Man behöver nog förstå vem det är man har att göra med innan man kan göra bestående förändringar som gör skillnad, inte bara kring hur vi agerar utan hur vi resonerar kring våra handlingar. En till brasklapp? Varför inte? Det blev rörigt igen, ber om ursäkt för det.

Tack för denna veckan, vet inte om någon hat läst det jag har skrivit eller om jag nämnt något värt att läsa haha. Det kanske är någon som sitter våren 2018 och läser detta? ”Hej på dig, nedan följer en rad inlägg som jag har lyckats skriva ihop på något sätt!” hälsar jag till dem. Till mina kurskamrater vill jag önska en fortsatt trevlig höst och vinter så ses vi snart. Ha det så kul på era praktikplatser!

Vänligen,
Alicia Lindström

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.