Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

2018 – 10 – 30

oktober 30th, 2018 | Posted by Ott in Okategoriserade

Denna veckan gör jag SWOT- analyser på ”mina artister”. Det har visat sig ge ganska mycket klarhet för mig själv, en hjälp att hitta de rätta frågorna att ställa. Utifrån detta kan jag tillsammans med dem eventuellt göra någon form av beslutsbalans eller ett ambivalenskors för att försöka se för- och nackdelar med att göra vissa förändringar i deras projekt eller sättet som de tar sig an dem.

Den ena musikern jag jobbar med är i färd med att göra en nylansering, han har lång erfarenhet inom branschen men ska nu släppa ny musik under nytt namn. Den andra personen planerar sitt allra första släpp, en EP som blir introduktionen till henne som artist. I båda fallen innebär detta såklart mycket praktiska förberedelser, men för mig handlar det mest om att hjälpa till med profilering, ett ord jag hyser blandade känslor inför.

För en musiker för tjugo år sedan, eller till och med tio, var profilering troligtvis inte någonting man behövde reflektera över till den nivån man gör idag. Jag vågar kanske till och med säga att profilering i vissa fall är anledningen till att många lämnar musiken som bransch för att syssla med den som hobby, eftersom den innebär att man måste ta på sig en roll som kan vara jobbig att bära. Alla företag jobbar ju med profilering på ett eller annat sätt, det är en viktig del av marknadsföringen och strategier för att nå ut till sina kunder. Som musiker idag är det dock inte en produkt du ska sälja, det är du själv som är produkten. Artisten behöver ofta ta på sig rollen som både manager, låtskrivare, producent och skivbolag, och se till att ha både musik, hängivna lyssnare, image och stark profil på sociala medier för att väcka intresse och få uppmärksamhet på marknaden. Ansvaret har skiftat, och du får oftast inget skivkontrakt innan du är klar på alla dessa fronter.

För vissa kan detta bli övermäktigt, alldeles för många saker att göra om man bara vill ägna sig åt att skriva musik. För andra kan det kännas begränsande, när man plötsligt börjar fundera över vad man vill säga och uttrycka så kan det bli hämmande för kreativiteten eller resultera i att man låser in sig i ett visst spår. För en del kan det i stället innebära en stor frihet, ett utrymme att fylla med alla de idéer man har. Och för ytterligare några kan det kännas som en stor frihet som man dock behöver hjälp med att strukturera. Hur det blir i de två fallen jag jobbar med återstår att se.

 

//Linnea

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.