Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Queer är…

oktober 23rd, 2018 | Posted by Ott in Okategoriserade
Queer är en total förkastelse av normer gällande kön och sexualitet.
 
Det är omöjligt att prata om queer utan att också prata om normer. Det är nog den största utmaningen för mig när jag ska hålla en workshop med HBTQ-tema. Det kräver en viss förförståelse om att hela samhället är något som vi människor har skapat och att det inte är något som är självklart i universum. Det är som när man växer upp och upptäcker att vuxna inte har lika mycket koll som man trodde att de hade, fast för samhället som koncept. Det är helt organiskt och improvisatoriskt framväxt, och på samma sätt som det inte finns några absoluta regler för hur jag har möblerat mitt rum, finns det inte heller några absoluta regler för hur samhället är uppbyggt. Men att tänka på det här sättet är svårt så vi skapar regler för varandra och oss själva. Dessa regler gör det lättare för oss att ta oss igenom vardagen, man behöver inte tänka så mycket på allt i sin omgivning hela tiden, vilket ju såklart är bra. Men de flesta har inte tänkt så mycket på hur viktiga eller oviktiga dessa regler är, man utgår från att det som är gammalt fortfarande funkar och att brytande av reglerna är dåligt. Då blir det jobbigt för dem som naturligt bryter mot dessa regler. När valet blir mellan att förtrycka sig själv eller att bli förtyckt av samhället. Det här är väldigt svårt att förmedla under en workshop på två timmar.
 
Som queer måste man slåss mot allt, hela tiden. Jag kan vara tacksam för att mina äldre syskon redan slagits så mycket för mig, för att mitt liv inte ständigt är i fara bara för att jag är mig själv. Men vi är inte klara än och jag vill göra så mycket som jag kan för att vi ska bli det.
 
Det kan vara jobbigt att bära hela historien på sina axlar men det är lättare nu för att världen är lite mer öppen för förändring, lite mer öppen för att lära sig. Och att göra världen sugen på att lära sig, oavsett om det handlar om hur man ska göra för att inte vara ett as när ens kompis kommer ut som gay eller hur texter bevarats eller vetenskapen formats, är så viktigt.
 
Det är någonstans det jag vill komma åt när jag säger ”mitt pronomen är ’hen’”. Folk frågar ofta ”vad är ’pronomen’?” vilket jag tycker är skumt för att varför har inte alla koll på grundläggande grammatik? Men jag hoppas också när jag förklarar vad pronomen är så blir ett framtida möte för en transperson (eller språklärare) lite lättare.
 
Det ska bli kul att se vad jag skriver om imorgon.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.