Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Sjukt stiligt avslut

oktober 26th, 2018 | Posted by Ott in Okategoriserade

Och det visar sig att vara ute och göra saker när man är förkyld inte är en så bra idé. Ord funkar inte jättebra i mitt huvud nu så idag blir det som avslutning lite konkreta tips på hur man kan vara mer inkluderande för queer-personer.

 

  1. Presentera sig med pronomen. Många transpersoner måste introducera sina pronomen för att inte blir felkönade, normaliserande av pronomenpresentation är därför något som många av oss hade uppskattat väldigt mycket.
  2. Att inte anta någons pronomen baserat på hens utseende. Att kunna placera in folk i fack är användbart i många fall men kanske inte när det handlar om något personligt som är potentiellt sårande för andra. Man kan lätt gå runt detta problem genom att presentera sig med pronomen men tills det är norm är det jättebra att svenskan är ett såpass könsneutralt språk. ”Hen” är ett fantastiskt ord på det här sättet, och det gör så att man kan slopa ”han/hon” vilket både är exkluderande och ser fult ut.
  3. Använda resurser online. Som jag skrivit om tidigare, det är jobbigt att vara ansvarig för sin egen inkludering, men om fler är pålästa blir belastningen mindre. Som sagt så har jag lärt mig i princip allt jag vet om HBTQ+ på internet så in och läs. Kanske lär man sig något om sig själv också.
  4. Ifrågasätt inte andras upplevelser. Detta återfinns i alldeles för många komma-ut-situationer i for av ”är du säker på att det inte är en fas?” eller ”men du ser ju inte ens gay ut?” eller ”du kommer nog ändra dig när du blir äldre” eller… Om någon delger något om sin identitet är det sååå orespektfullt att ifrågasätta det. Och även om det skulle visa sig att det är en fas så vad spelar det för roll?
  5. Skämta inte om queera saker om du inte är queer själv. Risken att det blir fel och kränkande är stor och bidrar till att stärka förtryckande strukturer. Och för att vara ärlig, jag har aldrig hört ett roligt skämt om queers från någon som är straight.

 

Hade egentligen varit kul att skriva något mer om normkritisk pedagogik men om jag knappt kan formulera en listicle så hade det knappast varit lyckat…

 

Jag tror tyvärr att det här var sista dagen jag får skriva här. Har för lite konkreta saker att göra annars så det har varit en kul paus från flum. Saknar att ha föreläsningar :^(

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.