Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Liberal Arts-utställning

oktober 22nd, 2019 | Posted by Ott in Okategoriserade

MIN PRAKTIK

Jag heter Frida Jensen och jag gör min praktik på kommunikationsbyrån ”Where is my pony”. Min praktik går ut på att driva ett kommunikativt konstprojekt där jag i Liberal Arts tvärvetenskapliga anda sammanfogar akademin och konstvärlden på ett multidisciplinärt plan. Liberal Arts är med dess bredd och djup en god ingång till att förstå humaniora.  Den kommunikativa delens tyngd ligger i betydelsen att kommunikation är strävan att skapa någonting som blir gemensam egendom. Utbildning liksom konst skall vara tillgängligt för alla och i detta fallet blir konsten ett redovisningsverktyg för att informera om utbildning. 

BAKGRUND

Jag har alltid varit intresserad av konst. Innan jag påbörjade min utbildning på Liberal Arts så läste jag en ettårig konstnärlig grundutbildning på en folkhögskola i Göteborg. Under de två år som jag har läst Liberal Arts har jag upptäckt hur mycket inspiration jag har fått utav programmets innehåll. Detta är någonting jag länge har velat arbeta med och när praktikterminen kom så såg jag en fantastisk möjlighet att få utforska detta vidare.  Inte bara har utbildningens innehåll inspirerat mig, de färdigheter som jag fått med mig under dessa två åren ger mig också de verktyg som är så viktiga för att kunna applicera mina tankar på något rumsligt existerande vilket jag sedan kan visa för andra.
Genom Liberal Arts lär vi oss att idéhistoriska perspektiv har präglat och präglar vårt sociohistoriska arv. Att lära sig bakgrunden till detta tillsammans med modern vetenskap ger studenter en kunskapsbank vilken i sin tur gör det möjligt att synliggöra och erbjuda multidisciplinära lösningar i en snabbt föränderlig värld.
Utbildningen sätter tänkandet i fokus. Fokus i att lära sig förstå och staka ut grundläggande logiska strukturer i såväl språk som teorier om medvetandet och i modern vetenskap.  Är den enskilde individens självupplevda erfarenheter tillräckliga för att beskriva världens beskaffenhet eller existerar världen enligt vissa fysikaliska lagar oberoende om våra teorier om dem stämmer eller inte?
Är människan och hennes medvetande i centrum för vår existens eller är det blott ett verktyg genom vilket vi kan skåda oss själva som en del i det evolutionärbiologiska kretsloppet? Det vidgandet att förståelse som jag själv upplevt vill jag ta vidare. Detta vill jag göra genom konst och jag vill se min utbildning som en efterforskning och process i visandet av detta.

FÖRVERKLIGANDE

Genom en praktiktermin kan jag förverkliga denna idé och arbeta med den på ett kommunikativt plan. Jag har förutom konst alltid varit intresserad utav kommunikation. Jag anser att konsten är kommunikativ och med mina kunskaper från Liberal Arts kan jag tvärvetenskapligt sammanfoga det traditionellt kommunikativa och det traditionellt konstnärliga till att ingå i samma enhet.
Därigenom skapar jag mig en uppfattning om hur det ser ut i arbetslivet som entreprenör. Praktikens kärna består utav hur jag kommunicerar mina verk, hur jag skapar en utställning och hur jag projektleder min tanke i idéform fram till något konkret och existerande. För att visa vad jag gagnat av utbildningen måste jag först visa vad jag har tagit del av och detta skall visas genom en sammanfattning av lärares, studenters och programmets egna uppfattningar. Det symboliserar och speglar verkligheten på så vis att på samma sätt som jag tagit del av programmets manifesterande av idéer till världen (skapandet av programmet) så tar en åskådare på en utställning del av det, för att senare förstå hur jag har bearbetat detta och till slut få ta en del av vad jag har kommit fram till. Alltså upphovet till de idéer och tankar som jag valt att visa upp.

ANALYS

Jag har analyserat min hittills utförda praktik samt vad det senare kommer resultera i på flera tänkbara fronter. Först och främst, varför jag gör detta och vad jag kommer att lära mig under praktikterminens gång. Jag ser att jag kommer att utvecklas inom de fält som senare i livet kommer vara de yrkeskategorier jag vill ingå i. Jag har även insett att detta är en möjlighet att utforska och arbeta i samarbeten/collabs. Där jag kan ta användning av de människor jag har i min närhet som är specialiserade inom vissa områden för att belysa en helhet och symbolisera det multidisciplinära som är någonting som reflekteras tillbaka på vad Liberal Arts erbjuder. Att skapa och ingå i dessa samarbeten gynnar i sin tur min förmåga att kunna arbetsleda. Jag ser även en nytta för Liberal Arts där de igenom min vision får publicitet för sitt program. Alla dessa nyttor går tillbaka till mig och blir i min praktik en naturlig del där jag tränas i roller som samordnare/kommunikatör/projektledare och konstnär.

Vill ni veta mer om hur det har gått och vad jag faktiskt har gjort så stay tuned och läs mitt nästa blogginlägg!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.