Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Övriga arbetsuppdrag på Göteborgs stadsmuseum

december 16th, 2019 | Posted by Ott in Okategoriserade

I mitt sista inlägg kommer jag nämna några andra arbetsuppdrag jag fått ta del av förutom projektet med 1900-talet. Som jag nämnde i mitt första inlägg är min handledare utställningsproducent. Dock skulle den titeln kunna utökas med några till eftersom hon gör så mycket mer än att arbeta med utställningar. Jag har fått följa hennes arbete på olika håll vilket har gett mig en bredare och djupare bild av hur Göteborgs stadsmuseum (och hennes roll) fungerar. Tyvärr har jag inte möjlighet att gå in på detaljer utan det får bli några svepande sammanfattningar.  

Varumärkesplattform

Under hösten har en extern byrå haft i uppdrag att tillsammans med museet ta fram en ny varumärkesplattform. Arbetet har skett stegvis och jag har fått ta del av möten där byråns förslag presenterats och museet återkopplat med feedback (som sedan byrån arbetat med och kommit tillbaka med nya reviderade förslag). En stor del av tiden under mötena går åt att diskutera och kritiskt analysera textförslagen. Dvs, något vi är vana vid att göra på Liberal Arts (även om texterna är något annorlunda). I det arbetet har jag varit mycket behjälpt av att ha det humanistiska analytiska ögat. Men också kompetensen snabbt kunna ta till sig av, i detta fall museets vision och önskemål med slutresultat, för att sedan applicera det på texten.

Visuell identitet

Museet har även påbörjat ett arbete med att ta fram en ny visuell identitet. Tio byråer skickade anbud till museet varav tre valdes för intervju.Det var något helt nytt för mig och mycket spännande att följa. Jag fick ta del av både möten när anbuden vid flera tillfällen analyserades och vägdes noga mot varandra samt träffar med två av de tre finalisterna. Trots att jag bara är en praktikant och inte har någon tidigare erfarenhet av grafisk profil kände jag mig inkluderad i arbetet och fick chansen att uttrycka mina tankar. Det gäller inte bara arbetet med visuell identitet utan allt arbete här. Min handledare och övriga kollegor har varit mycket stöttande och inkluderande vilket har gett mig möjligheten våga testa mig själv och formulera mina tankar och åsikter.

Sjöfartsmuseet akvariet

Göteborgs stadsmuseum och Sjöfartsmuseet akvariet har slagits ihop organisatoriskt (men är två olika profiler) och förra veckan var bland annat några arkeologer utanför Sjöfartsmuseet och arbetade. Jag fick då chansen att vara med och gräva och se hur arbetet som arkeolog kan se ut. Deras uppgift var att gräva och dokumentera vad som fanns under marken innan den ska täckas över och byggas om. På bilderna ser ni ett kök från 1700-talet (gamla varvet) som vi grävde runt. Vi hittade keramik och porslinfrån bland annat Kina och England (1700 och 1800-tal), ben från djur (det var ju trots allt ett kök), glas, krukor etc. Jag fick även se hur de tidigare hade hittat rester från ett stallhus och en gammal väg. Har ni vägarna förbi Stigbergstorget kan ni se resultatet innan det täcks över.

Före


Efter

Jag passade även på att titta in i det nu nästan helt tomma Sjöfartsmuseet. Det som finns kvar är akvarium med fiskar, koraller och andra havsdjur som marinbiologerna kämpar för att ta hand om.

En del av akvariet

I eftermiddag ska jag få följa en föremålsintendent på Polstjärnegatan där bland annat museets arkiv och samlingar finns. Jag har varit väldigt nyfiken på att se hur det ser ut och jag hade gärna uppdaterat mer om det men då är min bloggvecka tyvärr slut. Jag har lärt mig otroligt mycket under min tid på Göteborgs stadsmuseum och jag ser mycket fram emot att se hur alla arbetens slutresultat blir även om jag inte får följa dem (inifrån) hela vägen.

2019.12.13

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.