Jag har i mina tidigare inlägg försökt beskriva hur och varför jag hamnade på Textilmuseet, vad det är för en sorts arbetsplats samt hur jag har arbetat med utställningen Fashion Exposed. I detta slutliga inlägg tänkte jag beskriva på ett mer överskådligt sätt vad mer jag har gjort, huruvida det anknyter till utbildningen. Jag tänkte avslutningsvis försöka sammanfatta hur jag upplevt praktiken och vilket syfte den har tjänat i samband med utbildningen.
Gott och blandat
När jag suttit och läst igenom min praktikdagbok så finns det ett genomgående drag. Varje dag var annorlunda samtidigt som det alltid fanns mycket att göra. Jag tänker därmed att jag berättar rätt kort om vad jag deltog i. Allting har självklart inte en direkt anknytning till Liberal Arts, men jag tror ändå att det kan vara intressant att berätta då det ger en mer fullständig bild.
Textilmuseet har ett eget bibliotek som tyvärr har blivit något försummat då bibliotekarien inte längre arbetar kvar. Entropin har slagit rot och jag fick som uppgift att sortera och ställa böckerna i ordning. De stod inte speciellt stabilt så vissa hade blivit rätt snedvridna. Arbetet gick sakta och jag har än så länge inte på långa vägar blivit klar, men det var en sådan uppgift som man kunde sticka emellan med när det fanns tid över eller om man bara behövde röra på sig. Det finns ingen direkt anknytning till Liberal Arts, utöver någon sorts fascination för bevarandet av texter. Tanken av texters bevarande och försummelse slog mig ofta när en häftad bok från 10-talet hade fått en rätt sorglig figur. Tänkte titt som tätt på “The Swerve” och Poggio när han reste omkring och letade efter manuskript som säkerligen var i mycket sämre skick än dem jag arbetade med.
Översättningskursen, språkfilosofin och alla övriga språkkurser som man läser i programmet har jag verkligen haft användning för. Eftersom utställningarna ska kunnas ses av en icke svensktalande person måste utställningstexterna vara skrivna på engelska. Vid några tillfällen deltog jag i översättningsprocessen och tack vare erfarenheten av mitt modersmål och ett “främmande” språk kände jag att jag faktiskt kunde bidra med vettiga tankar och kommentarer. Prepositioner är dock, i vanlig ordning, något prövande…
Ett roligt och något oväntat samband jag lade märke till var när vi höll på att hänga upp vepor och tavlor för Fashion Exposed. Motiven på veporna är modefoton tagna i Ateljé Uggla med kvinnor i olika poseringar och plagg. Dessa har en riktning, modellerna kanske tittar åt exempelvis höger eller vänster. Från kursen där vi läste om medvetande och kognition kom det fram att människor biologiskt sett är programmerade till vissa beteenden och rörelsemönster, relationen mellan det undermedvetna och det medvetna. Vi ville att besökarna skulle gå medsols, så vi beslöt oss för att hänga upp dessa med modeller som riktade sig åt höger. Man skulle omedvetet gå åt hållet som de riktade sig mot. Besökare skulle säkerligen gått denna vägen utan modellernas orientering, men det förstärkte orienteringen i rummet och jag finner det osannolikt att jag skulle tänkt på detta om det inte var för att jag gick denna utbildningen.
Sedan fanns det ett flertal uppgifter som inte har någon egentlig koppling till Liberal Arts, utöver att man får använda huvudet för att tänka inom ett givet ramverk. Exempelvis fick jag hjälpa till att klä upp skyltdockor enligt ett visst tema då dem skulle stå utanför en pågående utställning som handlar om mode ur ett hörselperspektiv istället för något enbart visuellt. Plaggen valdes utifrån deras mer taktila och ljudliga egenskaper, även om det självklart skulle se fint ut. Jag fick även hjälpa till och var
rätt drivande i en workshop för ~300 sjundeklassare under tre dagar. Det gick ut på att lära ut en speciell teknik, “sashiko”, som man använder för att laga kläder och speciellt denim. Som jag inledde stycket med så hade dessa två uppgifter inte en stark koppling till utbildningen, men på samma gång gav det en bra inblick i vad som sker på Textilmuseet.
Avslutande tankar
Även om Textilmuseet vid första anblick kanske inte ter sig som en självklar praktikplats för någon som studerar Liberal Arts vill jag ändå påstå att det har varit en väldigt givande praktik. Jag har kunnat använda mig av den kunskap jag förvärvat under de tidigare terminerna samtidigt som jag har lärt mig mycket nytt. Allt från mer praktiska saker som jag inte hade någon aning om innan, exempelvis tavelhängning, sashiko, valprocessen för olika textilier för ett givet föremål och så vidare. Även mer logistiska aspekt som hur de anställda på en arbetsplats som denna kommunicerar med varandra och planerar långsiktigt. Kortfattat kan man helt enkelt säga att praktiken har gett mig praktisk erfarenhet, kunskap som en vanlig termin på en högskola förmodligen inte skulle kunna ge. Eva nämnde att arbete på en ny arbetsplats självklart kräver teoretisk kunskap, men väldigt mycket av arbetet lär man sig genom ett aktivt deltagande på arbetsplatsen och jag är benägen att hålla med henne efter min tid här.
Förhoppningsvis har detta inlägget och mina två tidigare gett en insikt i hur och vad jag har arbetat med. Om någon känner sig lockad att besöka Fashion Exposed så är den öppen fram tills den 7:e mars 2021. Det sista jag vill säga är att det framförallt har varit en väldigt rolig praktik på en fin arbetsplats och här är tre avslutande bilder från utställningen.