Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Liberal arts i arbetslivet är annorlunda än studiet av liberal arts på universitet

november 10th, 2020 | Posted by Ott in Okategoriserade

Mitt namn är David Sundström och denna vecka ska jag blogga om mina erfarenheter av min praktik på Riada AB och hur det jag lärt mig på liberal arts programmet relaterar till arbetslivet. Jag tänkte börja detta första inlägg med att beskriva arbetsplatsen och vad Riada AB är för företag samt vad jag ska göra och hittills har gjort där. 

Om praktikplatsen

Så vad är det Riada gör? Det är ett bolag som erbjuder expertkonsulter inom bland annat arbetsmetoder, till exempel hur man arbetar agilt, med devops eller med ITSM. De har även expertkonsulter som hjälper kunder att sätta upp, konfigurera och drifta arbetsverktyg som utvecklats av Atlassian. Dessa arbetsverktyg används för ärendehantering och servicedesk, dokumentation samt kodhantering. Riada erbjuder även drift av dessa verktyg i molnet, med andra ord skulle man kunna kalla dem för ett IT bolag. 

Man hittar Riada i Stockholm där huvudkontoret ligger, Göteborg där jag är och i Malmö samt Sundsvall. Eftersom rekommendationerna är att arbeta hemifrån så mycket det går har jag inte varit på kontoret i Göteborg särskilt ofta. De gångerna jag varit där har det varit trevligt men väldigt folktomt. Min handledare Amir, en väldigt varm och välkomnande person som alltid verkar vara några få sekunder borta från ett gott skratt, arbetar från Stockholm. Detta är inte ett problem då allt arbete går att sköta på distans och det har ändå blivit en vardag med distansarbete i dagens corona drabbade samhälle. 

Amir är “Head of Managed Services” vilket innebär att han arbetar på en framförallt strategisk nivå kring sitt områdes tjänsteportfölj för att säkerställa att Riadas erbjudande stämmer överens med vad marknaden vill ha och behöver. Det inkluderar analysera marknadens behov och krav för att kunna planera inför framtiden utifrån dessa analyser samt ha dialoger med kunder i upphandlingsfasen och uppföljningssamtal med kunder. Amir hjälper även hans team att prioritera sitt arbete och ser till att alla mår bra. 

Vad är det jag ska göra då?

Eftersom jag har fördelen att ha arbetat inom IT branschen i många år innan jag började på liberal arts programmet så kan jag ta mig an väldigt mycket som till synes inte direkt relaterar till utbildningen. Gräver man sig djupare i uppgifterna ser man dock att även i det som verkar orelaterat till liberal arts får man nytta utav vad vi lär oss på utbildningen. Här kommer ett axplock av uppgifter där jag fått nytta utav min utbildning inom liberal arts där jag inte skulle trott att de kunskaperna skulle dyka upp.

Under ett stort migreringsarbete för en internationell kund behövdes noggrann dokumentering där bland annat komplicerade uppgifter behövdes sammanfattas till enklare steg som kundens tekniker kunde följa. Dokumentationen behövde också vara relevant och koncist för att vara av nytta i framtiden. Här var det inte svårt för mig att se hur skrivande av diverse essäer samt textanalyser utförda på bra mycket tyngre texter gjorde både mitt och kundens liv bättre genom att jag enkelt kunde sammanfatta teknisk dokumentation och korrigera tidigare dokumentation där det behövdes. 

Logik och ännu en gång textanalys använde jag mig av på ett väldigt konkret sätt när jag skulle hjälpa till att konfigurera en automatisk analys av log texter. Dessa skulle generera larm när vissa typer av fel uppstår. Detta larm skapas genom att skriva reguljära uttryck som filtrerar ut vad som är intressant från tusentals rader av text som skickas in i realtid till en central applikation. När vissa krav uppfylls ska teknikerna som driftar applikationerna varnas. Logiken hjälpte mig här med att skriva kraven som kunde se ut såhär “För alla x gäller att: om x är lika med y samt z är större än n så skapa larm”. 

I de två ovanstående exempel fick jag använda mig utav en blandning av mina tidigare erfarenheter och det nya som jag lärt mig från liberal arts. Min huvudsakliga uppgift på denna praktikplats kommer dock vara att hjälpa till att ta fram innehåll för marknadsföringsmaterial som ska användas i två olika satsningar från Riadas Managed Services. Den ena av satsningarna är en expansion av vad för tjänster de ska erbjuda, den andra är en omvandling av tidigare tjänster som görs om till en mer komplett och tydlig tjänst. Arbetet med dessa kommer jag prata om i mitt nästa blogginlägg.

Ses i nästa inlägg!

David Sundström

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.