Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

TechnAct

december 1st, 2020 | Posted by Ott in Okategoriserade

Varmt välkomna skall ni alla vara som klickat er in på bloggen. Mitt namn är Signe Lind och jag gör min praktik vid Institutionen för kulturvetenskaper inom forskningsclustret TechnAct. TechnAct Research Cluster är uppbyggt av forskare och doktorander med bakgrund inom såväl humaniora, samhällsvetenskap som teknikvetenskaper och syftar bland annat att undersöka hur HBTQ+ individers situation kan påverkas av de tekno-kulturella medel som finns tillgängliga. Jag har på Quadriviumkursen förvisso skrivit om hur könsdiskriminering tar sig form inom astronomins värld, men personligen inte tidigare haft djupgående kunskap om just genusvetenskap, vilket gjorde de allra första dagarna hos TechnAct mycket lärorika, där jag fick ta del av (för min del) nya perspektiv och forskning. Under praktikens första period fick jag även sällskap av en annan praktikant med bakgrund inom genusvetenskap, vilket var fördelaktigt då vi utifrån våra olika ämnesbakgrunder kunde bolla ideér med varandra.

Jag och min handledare bestämde att jag under min praktikperiod skall ha tre uppgifter att arbeta med. Dessa är: ansvar för att uppdatera TechnActs hemsida med biografier av samtliga nätverksmedlemmar, bevaka konferensen Futures of Feminist and Queer Solidarities: Connectivity, Materiality, and Mobility in a Digitalized World, samt ett större självständigt arbete i form av ett paper beståendes av bland annat intervjuer genomförda med tre föreläsare från konferensen. 

Technical chops

Min allra första uppgift hos TechnAct, att uppdatera hemsidan med personliga biografier av nätverksmedlemmarna, var för mig en ny upplevelse då jag inte tidigare arbetat med webbsidor, för att inte nämna att ha delvis ansvar över en. Samtliga biografier skulle vara skrivna på engelska, och även om engelska må vara ett språk som de flesta förstår, så fanns det ändå tillfällen då jag reflekterade över huruvida jag skulle behöva inkludera, ta bort eller förklara ord som på engelska bär på en något annorlunda konnotation än på svenska. På så sätt anser jag att mina kunskaper från kursen Översättning i teori och praktik har varit värdefulla för att på bästa sätt tackla dessa små dilemman. 

Att arbeta med TechnActs webbsida var spännande och väckte dessutom mitt teknikintresse till liv, men den trettionde september, dagen som jag längtat efter, inföll mitt andra uppdrag och uppstarten till det större projektet: Futures of Feminist and Queer Solidarities: Connectivity, Materiality, and Mobility in a Digitalized World. Konferensen, som fick hållas via Zoom på grund av rådande omständigheter, bestod av deltagare över hela världen och öppnade för mig upp en ny, inte så svartvit bild av hur digitala interaktioner kan se ut och påverka HBTQ+individer. På programmet stod bland annat hur sociala medier kan hjälpa HBTQ+ individer i Georgien, hur “komma ut” kan bli en magisk upplevelse istället för en ofta skambelagd sådan bland forna Sovjetunionens HBTQ+community, samt hur en hashtag kunde bli motstånd mot polisvåld i samband med Pride i Turkiet. Jag bestämde mig snabbt för att det var dessa ämnen som jag ville gräva djupare i.

Mer om detta får ni läsa om i nästa inlägg. 

/Signe Lind

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.