Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

En studie i kodning

november 27th, 2021 | Posted by Ott in Okategoriserade

Hur identifierar en potentiella hundvisslor? Det enklaste sättet torde vara att fråga folk och akademiskt kan det göras med enkätundersökningar. I delprojektet på GRIPES som handlar om politisk kommunikation och hur hundvisslor används i svensk kontext har det gjorts en pilotstudie som bett deltagarna ersätta ett ord – den misstänkta hundvisslan – med ett synonym i en mening. Om de byter ut ordet mot hundvisslans betydelse är de onekligen medvetna om den och tillhör innegruppen (eller åtminstone har kunskap om den). Om de byter ut den mot ett mer lexikaliskt synonym så tillhör de förmodligen utegruppen som är omedveten om att ordet har en annan innebörd. På förhand har det diskuterats fram de bästa hundvisslekandidaterna och hur den kringliggande meningen ska struktureras. Samtliga av dem är politiskt laddade.

Jag kom in i processen efter att pilotstudien redan var slutförd så jag kunde inte delta i utformningsprocessen vilket jag tycker är lite olyckligt för här känner jag att de lingvistiska och språkfilosofiska delkurserna vi haft på Liberal arts hade kommit väl till användning. Jag hoppade in lagom i tid till att det var dags att koda enkätsvaren. Det är en omfattande process som kräver att flera personer, oberoende av varandra, flaggar varje enskilt enkätsvar om det var hundvissletolkningen, den lexikaliska tolkningen, eller ett ickerelevant svar som att fältet var blankt eller inte gick att tyda. För att alla ska följa samma definition av de olika kategorierna utformas ett kodningsschema och pilotstudien hade samtidigt som uppgift att pröva schemat så att alla tvetydigheter och missuppfattningar slätas ut. Kodningsprocessen har varit väldigt stimulerande för egen del. Jag råkar ha en viss fallenhet för att organisera och kategorisera och att sedan diskutera hela processen efteråt med de andra kodarna har varit väldigt givande. Den långa listan av abstrakta men konstruktiva färdigheter som Liberal arts bidragit gör sig ännu en gång påmind.

Det kommer att ingå fler steg i processen innan studien är klar och kan skrivas ihop till en artikel. Jag har inte varit särskilt involverad i de processerna än så jag har inte någon detaljkunskap, men den övergripande idén är att det ska göras dataanalyser på resultaten av kodningen genom den datavetenskapliga delen av GRIPES. På så vis ska det gå att visualisera definitionsmässiga grupperingar av isolerade öar av hundvisslorna som tyder på att ordet har en särskild funktion. Vidare diskuteras även uppföljande studier som ska titta på andra, mer detaljerade aspekter av hundvisslefenomenet.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.