Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Hundvisslor i historien

november 28th, 2021 | Posted by Ott in Okategoriserade

När jag började praktiken och vi pratade igenom i mer detalj vad jag skulle ägna mig åt under terminen så tog de upp idén om att kolla närmare på om hundvisslor använts tidigare i historien, långt innan 80-talet när vi började prata om dem vetenskapligt. Forskningsprojekt är, som ni säkert är medvetna om, väldigt stramt finansierade och det finns bara så mycket tid och resurser till att lägga på spännande aspekter och nya sidospår om ens forskningsämne. Då passar det synnerligen bra att en insläntrande student erbjuder sig att arbeta gratis med ens grejer.

Det förimperiska romarriket ut som en period som är särskilt intressant tack vare den rådande demokratin och de många bevarade brev och texter så sticker. Många politiker och offentliga personer förlitade sig på sitt anseende och för att kunna få igenom sina idéer behövde de tillämpa allsköns retoriska grepp för att övertyga. Mina handledare på GRIPES hypotiserar då att även hundvisslor borde ha varit en aktuell strategi och jag tittar närmare på både Cicero och Plinius den yngre som båda två var väldigt produktiva författare och politiskt engagerade. Eftersom jag gör detta i stort sett helt på egen hand och helt från början så har jag börjat manuellt sålla igenom divserse databaser vi har använt oss av tidigare under utbildningen i förhoppningen att hitta saker som sticker ut. Jag är också igång med en omfattande litteratursökning för att se om någon skrivit om liknande saker innan, eller skrivit om andra saker jag kan jobba vidare ifrån.

Processen är ofantligt fri och vad det mynnar ut i är exakt det som jag själv lyckats gräva fram och dra slutsatser ifrån. Det kräver väldigt mycket problemlösning och kreativitet och det är en väldigt stimulerande process av de orsakerna. Det känns dock väldigt utmanande och ibland trevar jag runt lite väl mycket i mörkret och fastnar i någon litterär återvändsgränd eller liknande. En stor vinst har åtminstone varit att jag fått möjlighet att damma av latinkunskaperna från början av utbildningen. Det var ett av mina favoritmoment hittills på kursen och det känns väldigt kul att få använda dem till något konstruktivt i slutändan. Just nu känns det ganska osäkert vart projektet tar vägen men jag har förhoppningen att det med idogt arbete och persistens slutar upp i någon form av komplett produkt (mer om det i nästa inlägg).

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.