Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Affärsplan?

november 24th, 2022 | Posted by Ott in Okategoriserade

Även jag har funderat en hel del på det här med pengar i samband med Kalejdo. Utifrån mitt perspektiv så har vi lite för roligt för att verksamheten egentligen ska kunna räknas som ett jobb. Visserligen är det fantastiskt att få ha essä-seminarium med Stina och vara så pass många deltagare. Men vad kostar ett sådant möte? Om vi nu utgår från att alla lägger arbetstiden gratis så är det lokalhyra, kaffe och fika – klart överkomligt. Men finns det någon som skulle vilja betala lön till tio personer för att fördjupa sig i vad bland annat Virginia Woolf skrivit om essäkonsten? Frågan är inte retorisk. Jag vet att flera av mina kollegor i projektet har lagt ner en hel del tid på att söka om pengar – det är en värld som är helt okänd för mig och som jag inte alls förstår mig på.

Jag är van vid att man gör något som någon annan är beredd att betala för: prestation och motprestation.

I Kalejdo har jag bara svårt att se vilka prestationer det skulle kunna vara som någon annan skulle vara beredd att betala för. Jag började med att föreslå att vi skulle prova att använda oss av Patreon/Kickstarter, men det förslaget var det inte någon annan som var så intresserad av (sannolikt för att jag dessutom föreslog att vi skulle skapa innehåll på engelska för att kunna nå en större publik). Skulle det vara möjligt att arrangera seminarier virtuellt och/eller fysiskt och ta inträdesavgift? Hur mycket skulle någon vara beredd att betala, och vad skulle man förvänta sig som motprestation? Och om vi skulle bjuda in särskilda gäster att hålla seminariet skulle vi sannolikt behöva avlöna dem – vidare tillkommer kostnader för lokal, förtäring m.m.

Om vi skriver säg tio artiklar till en tidskrift, hur mycket skulle någon vara beredd att betala för en digital jämfört en fysisk kopia? Hur många exemplar skulle vi kunna sälja? Efter tryckkostnader och andra produktionskostnader, samt mervärdesskatt m.m., hur mycket blir kvar? Räcker det ens till lokalhyra? Hur många timmar läggs per artikel och vad skulle en timlön kunna bli? Eller måste man helt enkelt räkna med att detta är oavlönat arbete och att man behöver skaffa ett annat jobb för att betala sina räkningar? Jag har inga färdiga svar här, men här finns en hel del tankearbete att göra …

Caroline

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.