Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

En stor eloge till Malena

november 17th, 2022 | Posted by Ott in Okategoriserade

Jag vill börja mitt första blogginlägg med att ge en stor eloge till Malena. Malena ligger bakom den strålande idén att många av oss (i princip alla?) som gör praktik på Liberal Arts skulle delta i skapandet av Kalejdo, en partipolitiskt obunden tankesmedja.

Min roll, utöver skrivandet, är att stå för den juridiska kompetensen. Hittills har jag hållit ett seminarium om olika associationsformer (aktiebolag, ekonomiska föreningar, ideella föreningar m.m.) samt tagit fram förslag på stadgar, protokoll, ansökan och annat formellt underlag för att registrera Kalejdo som ideell förening (vilket var den associationsform som vi enades om). Jag hoppas att deltagarna inte tyckte att detta var alltför ointressant!:)

Varför är det viktigt att ha en associationsform? Från mitt perspektiv är det väldigt bra att ha en juridisk person som har rättskapacitet. Det innebär bland annat att Kalejdo ideell förening kan ansöka om stipendier, kan ha ett eget bankkonto och kan ingå olika avtal – detta istället för att någon eller några av oss skulle göra detta som privatpersoner. Vi kan även exempelvis registrera domännamn och sociala medier till Kalejdo.

I samband med framtagningen av stadgarna hamnade jag i en oerhört intressant diskussion med Malena, som jag har reflekterat en hel del över sedan dess. Min utgångspunkt, när jag tog fram förslag på stadgar, var att följa samma grundprinciper som när jag arbetar med aktiebolag. Det innebär bland annat fokus på att säkerställa kontroll över vilka som kan bli medlemmar. Malena lyfte genast frågan om det inte stod i motsättning mot våra grundprinciper att inte vem som helst skulle kunna bli medlem. Från mitt perspektiv såg jag snarare risken att personer med helt andra agendor skulle bli medlemmar och ta över föreningen, och använda den till sina egna syften. Efter att ha reflekterat över en natt förstod jag hur Malena menade. Det visade sig dock att även Malena reflekterat över frågan och såg mitt perspektiv. För mig var detta en mycket givande diskussion som visade på olika perspektiv. Det finns så klart inte något rätt och fel här, men jag tycker att det var intressant att se detta ur någon annans ögon (som inte kommer från det juridiska hållet).

Utifrån ett juridiskt perspektiv har jag också gjort en varumärkessökning avseende namnet Kalejdo, och skrivit en rapport om detta till gruppen. En intressant lärdom från studierna i Liberal arts är att det ryska alfabetet ligger nära det grekiska alfabetet – jag hittade flera varumärken som var registrerade i Ryssland, och jag hade sannolikt inte identifierat att dessa bygger på samma ord om jag inte hade lärt mig det grekiska alfabetet …

Caroline 16 november 2022

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.