Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Praktikblogg dag 1

november 15th, 2023 | Posted by Ott in Okategoriserade

Studie om förlagsbranschen i Västra Götaland

I höst gör jag min praktik på Nätverkstan som är ett slags oberoende kunskapscenter som stöttar och utvecklar kulturlivet i Göteborg och regionen. Nätverkstan har sitt kontor i Lagerhuset vid Järntorget. I samma hus finns också Göteborgs Litteraturhus, drygt tio bokförlag, tre tidskriftsförlag samt Frilagret.  De anställda är ofta mångsysslare som rör sig mellan kontor och våningar, vilket gör att det ibland är svårt att hålla verksamheterna isär. Eller såhär, det är ofta lite rörigt i huset – fast på ett väldigt stimulerande sätt. Det är liksom ett ständigt myller av visioner, uppdrag och idéer som hela tiden kläcks. 

Mitt arbetsområde som praktikant är att hjälpa Karin Dalborg, som är VD för Nätverkstan, med en studie om bokförlagen i VGR. Karin är, förutom yttersta chef för denna något kaotiska arbetsplats, utredare med betoning på kulturområdet och gör undersökningar och studier på uppdrag av Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen. I våras fick hon uppdraget att undersöka hur litteraturbranschen ser ut i VGR samt att inventera vilka bokförlag som verkar här och föra statistik över hur de utvecklas. 

Jag hade absolut ingen koll på att detta var en grej sedan tidigare, men tydligen ligger Göteborg klart sämre till än Stockholm och Malmö när det gäller litteratur. Det handlar både om att det verkar finnas betydligt fler bokförlag i de andra regionerna – men också att författare från Göteborg och böcker om Göteborg har svårare att slå igenom. När jag lyssnade på seminarier under Bokmässan var det nästan en allmän sanning att om man vill lyckas som debutant ska man absolut inte gestalta GBG… “Vad är det frågan om?” undrade kulturnämnden i VGR och Karin fick uppdraget att leta svar. 

En stor bit av undersökningen består av att vi träffar bokförläggarna, ofta driver de sitt förlag ensamma, och intervjuar dem om deras arbete. Det är Karin som ställer frågorna och jag sitter med som sekreterare och skriver (för glatta livet) ner vad som sägs. Tre månader in på praktiken har jag blivit väldigt snabb på tangentbordet, haha! Många förlag vittnar om att det är näst intill omöjligt att få verksamheten att gå runt. Det finns nästan ingen marknad för kvalitetslitteratur idag. Trots att en bok som man givit ut på sitt förlag vinner Augustpriset blir intäkterna väldigt små, och bokaffärerna köper sällan in böcker från andra förlag än de allra största kommersiella företagen. 

Idag har jag nästan enbart jobbat med att renskriva mina anteckningar från vår intervju med Tukan, som är ett av Sveriges största bokförlag och det enda “jätteförlaget” i Västsverige. Att renskriva anteckningarna tog nästan hela dagen för det blev en väldigt lång intervju med en hel del fakta och siffror som jag behöver dubbelkolla att jag uppfattat rätt. Tukan säger själva att de ville ställa upp på en intervju eftersom det känns viktigt för dem att bidra på de sätt de kan för att förbättra förutsättningarna för de små förlagen. “Det är inte kul att verka inom branschen om det endast finns kommersiella förlag som oss. De små förlagen är nödvändiga för att svensk litteratur ska vara intressant och ha en bredd.” 

Jag hoppas att jag och Karin kan hitta några ledtrådar från intervjuerna till varför de små förlagen har det så tufft i VGR.

/ HA

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.