Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Deliberate and non-Deliberate metaphors

december 12th, 2023 | Posted by Ott in Okategoriserade

8/12

I den här sista avsnitten vill jag kortfattat berätta om skillnaden mellan avsiktliga och icke-avsiktliga metaforer i vår vardagliga språk användning.

Den viktigaste skillnaden i metaforens mening och syfte. Avsiktliga (deliberate) metaforer skapas och används medvetet för ett specifikt syfte, medan icke-avsiktliga (non-deliberate) metaforer kan uppstå naturligt i språkbruket utan att talaren eller författaren uttryckligen har för avsikt att göra en metaforisk jämförelse. Båda typerna bidrar till språkets rikedom och djup genom att erbjuda alternativa sätt att uttrycka idéer och skapa bilder.

När jag lärde mig om detta och undersökte skillnader under arbetes gång fick jag veta att vi använder metaforer i våra konversationer vardagligen utan att tänka på det. Exempel på det (på den engelska språket kan vara: ” I have got the keys” eller ”are you going to make it?” / ”I finally made it ”

Betydelsen av dessa understrykna ord är annorlunda än vad de i dessa sammanhang syftar på.  ”got (get)” = to recieve something (object) , används här för att hänvisa till verben ” att ha eller to have”

Samma gäller ”make/made” = to create or produce something, men används syftet att man kunde ”producera” något abstrakt/icke fysisk! Alltså man gemför något konkret med något abstrakt.

Samma koncept gäller delibrateness där vi vill, ge mer inlevelse till språket genom att exempelvis jämföra en politisk kamp med ett fiktiv kamp/konflikt från filmer/serier.  Jag själv trodde att Deliberate-metafor skulle vara mcyket mer normativ än non-deliberate men nu vet jag att så är det faktiskt inte samt att Effekten av metaforicitet på konversationsbeteenden är starkare än effekten av Metaforens Avsiktlighet.

Tack för den här veckan!

/SN

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *