Angewandte grundades 1867 som Kunstgewerbeschule och var då Österrikes konstnärliga imperiska skola. 1941 började skolan rikta sig mot högskolebildande och blev officiellt Angewandte 1947. Fram till 1999 formades skolan om flertal gång till att den skolan finns idag. Efter det österrikisk-ungerska imperiets fall blev skolan en akademi som styrdes av Österrikes stat.
Det första jag lärde mig om Kunstgewerbeschule är att det är skolan som Hitler nekades från, vilket ingen här har nämnt. Skolan har iallafall gått igenom många förändringar från kejserligt styre, national socialism till att ha haft en mängd av de mest inflytelserika wienska skaparna. Några exempel (som jag känner till) är Klimt, Wagner, Lagerfeld och Sander som agerat lärare och studenter över åren.
Idag har skolan 10 byggnader som studenterna håller sig till. Jag besökt och jobbat i tre av dem;VZA7, Georg Coch och Oskar Kokoschka. Mastersprogrammet håller sig till Georg Coch Platz (PSK). PSK står för Postsparkasse för att bygganden var en postspar kasse som också grundades under det österrikisk-ungerska styret. Den är designad av Otto Wagner i en slags funktionell neo-baroque stil. Den i jugendstil/österrikiska secession. Jag hade inte kollat upp byggnaden innan jag åkt och var/är i absolut vördnad när anländer till jobbet.
Yttligare till att få vara i denna byggnad är att mycket av den är bevarad, den huserar universitet, en bank, flera företag jag inte har koll på och är öppen för besökare. På PSK finner man flera av Angewandtes fakulteter vilka samarbetar på lite olika sätt. Applied Human Rights är en i unik position på universitet då deras studenter inte har samma tillgång till Angewandtes resurser. Ett samarbete jag känner till är med Angewandte Perfomance Lab, tillsammans har de haft en gemensam kurs och välkomnat studenter att använda deras resurser.
Just nu vet jag inte hur programmets framtid kommer forma sig men jag är optimistisk även om jag tror att många förbättringar kan göras för programmets kultur. Men nu kollar vi på programmets historia. Mastern startades 2012 på Wiens Universitet och då fanns det inte någon fokus på konst men var fortfarande interdisciplinärt. 2020 grundades programmet som en master i applicerad konst och mänskliga rättigheter. Under fyra år har de varit en del av Angewandte.
Således menar sig programmet vara ett svar till komplexa och utvecklande frågor om mänskliga rättigheter. Vad som menas med detta är att om de bildar sina studenter tvärvetenskapligt (vilka är alla från olika bakgrunder) är de beredda att tänka ut kreativa lösningar i en utmanande arbetsmiljö.
Mastern börjar med postkoloniala studier, vilket de tycker en viktig ingångspunkt till mänskliga rättigheter, i mitten av utbildningen får de utföra ett projekt som är grundad i mänskliga rättigheter. Projekten har varierat från utställningar, konferenser, pedagogiska videos och workshops med barn. De fick samarbete med olika organisationer som vägledde, hittade sponsorer och realiserade deras projekt.
De avslutar sin utbildning med att skriva masteruppsatser och får välja mellan en konstnärlig och vetenskaplig. Med detta menas att de kan använda sig av konstnärliga forskningsmetoder, göra ett konstnärligt arbete och skriva en uppsats om detta. Eller en klassisk vetenskaplig uppsats Efter ett godkänt avhandlingsförsvar så blir de interdisciplinära människorättsutövare.
Kortsagt märker jag att det konstant finns/kommer finnas transformation och anpassning i akademiska miljöer. Jag är nyfiken på att får vara mer delaktig och förstå vilka beslut som tas för programmet och studenterna. Som student undrar jag hur studentperspektivet stärks och ses. Om jag får ge feedback till mina kollegor skulle det beröra just detta.
Leave a Reply