Tjena! Daniel heter jag, och jag ska ta med er bakom kulisserna på Göteborgs Stadsmuseum!
En vanlig arbetsdag ser ut ungefär såhär:
Trallala, vissel, gnissel, åka buss, framme kl 09:00, dra kortet, slå koden, hämta kaffe, sätta sig vid skrivbordet, slå in det 29 tecken långa lösenordet, kolla schemat, gå på möte, dricka kaffe, äta lunch, gå till biblioteket, på med bomullsvantar (mest för att det är kul), läsa en bok, skriva febrilt, hälsa på pedagogen, redovisa textunderlag, inspektera föremål, skriva lite till, gå i trappor, mer kaffe… och sedan ringer det en klocka följt av en ganska cheesy röst som säger att museet stänger om en kvart. – En något generaliserad bild av mångas vardag på museet.
Min arbetsuppgift är att skriva textunderlag till den nya permanenta utställningen som skall stå klar 2017. Det går till så att när man har bestämt vad utställningen skall handla om så börjar man titta på föremål och teman som man vill skall vara med. Sedan skriver man ett underlag på några sidor med den mest väsentliga informationen för varje tema. Anledningen till att man gör detta är för att formgivare, pedagoger och annan personal skall kunna använda sig av dessa underlag när det kommer till att tillskansa sig specifik information eller bilda en grundläggande uppfattning om vad vi vill skall framgå av utställningen. Textunderlaget används också för att skriva skyltar. Makes sense?
Redan första dagen kastades jag in i 1500- och 1600-talets Göteborg.
Till en början måste jag erkänna att jag vart lite smått förvirrad, och min första uppgift blev att skriva ett textunderlag om Franciskan/Dominikanordern och gråbrödraklostret i Nya och Gamla Lödöse. Några dagar efter att jag blev klar slängde jag det på eget initiativ textunderlaget av flera skäl… Inte för att det var helt dåligt, utan för att informationen däri var… ”off topic”. Min approach som husfilosof på museet lämpade sig helt enkelt inte i textunderlagen där ett mer faktaorienterat innehåll är att föredra. Perspektiv är bra, men rätt perspektiv är nödvändigt för att lyckas med ett bra textunderlag. Nu är jag för tillfället färdig med 4 textunderlag där jag bidragit med både egen och andras forskning. Ett av de ämnen som jag skrivit om är bland annat djursymbolik och Antoaneta Granberg har ledsagat mig i arbetet då det kan vara ett oerhört svårt ämne.
I övrigt så har tveklöst varenda kurs berörts jag haft hittills på GU i samband med textunderlagen till Göteborgs födelse, vilket kanske kan verka lite märkligt, men när man tänker efter så är det kanske inte så konstigt då vi befinner oss i renässansen och knyter an till senmedeltid och en gnutta barrock. Det största uppslaget är tidigmodern tid och renässansen och det är även under denna period som Artes Liberales bubblar upp i Europa.
/Daniel Nilsson