Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

3: Men sammen så veier vi flere tonn

november 28th, 2017 | Posted by Ott in Okategoriserade

I går berättade jag hastigt om muséets bygg- och organisationshistoria. Men låt mig nu berätta lite om hur muséet ser ut som arbetsplats just nu. Jag befinner fortfarande på översta våningen, och precis efter personalmötet, och jag skulle säga att jag i min omedelbara närhet just nu har ungefär 14-15 personer. Totalt av de som jobbar på muséet har jag hälsat på kanske 25-30 personer. Några jobbar inte här i huset, utan på Gråmølna eller på andra ställen, några är här mer sporadiskt i anslutning till särskilda funktioner eller projekt, och några har kanske vinterkräksjukan. På hemsidan är de uppdelade i grupperna: anställda på museet, publiksavdelningen (kommunikation, förmedling och värd), och konstnärlige avdelningen (drift, samling och förvaltning). På personalmötet ser uppdelningen mer ut så här: pedagogik, drift, kommunikation och förvaltning. Oavsett hur man delar upp, så är gränserna flytande, och de flesta arbetar över flera olika avdelningar, men med huvudfokus på något särskild område, så som kurator, förmedlare, konservator eller fastighetsvärd. Det område som jag har varit mest kopplad till, och den avdelningen som min handledare placeras under är samlingsförvaltning. TKM har en samling bestående av ungefär 5500 föremål, som är magasinerade i magasinet i huvudbyggnadens källare på Bispegata där jag sitter nu, och på Dora, en ubåtshamn från andra världskriget som är omgjord till förvar (från försvar till förvar). Den delen av samlingen som jag har jobbat med befinner sig dock för det mesta i källaren, närmare bestämt i skulpturmagasinet, samt att jag har varit en del i arkivrummet och letat efter dokument. Det har också blivit ett par turer till Dora för att se om dokument kopplat till den delen av samlingen som jag jobbar med fanns där, och för att leta rätt på en byst jag inte kunde hitta här.

När jag började min praktik var min handledare mitt uppe i ett omfattande projekt som innefattade omplacering och registrering av grafik. Grafiken hade fått nya lådor, och när man lade över grafiken upptäcktes också en del tidigare oregistrerad grafik. Som jag tidigare har nämnt så har organisationen genomgått en del omorganiseringsprocesser (bland annat gått från medlemsorganisation till museum), vilket har gjort att viss grafik kommit med i samlingen utan att bli registrerad. En del av dessa grafiska blad verkar då bland annat vara från tidigare utlottningar till medlemmar, och har därför inte blivit registrerade som en del av samlingen, då de inte var tänkta att ingå i samlingen till början. Jag fick i början vara med att paketera om, avfotografera, och registrera verken i verktyget Primus, som är den databasen som muséet använder för att registrera föremålen digitalt. Till dags datum är lite mer än halvparten av föremålen registrerade i Primus. Då jag uppdaterade registreringarna i Primus fick jag också kolla om de uppgifter som stod där stämde överens med de uppgifterna som fanns i accessionskatalogen, de böcker där man finner upplysningarna om när föremålet kom till muséet, kanske hur, för vilka pengar det blev köpta, eller vem som donerade föremålet, och vad det är. Ett par veckor in i min praktik var det också nedtagning av en större utställning på muséet, och arbetet nere i målerimagasinet gick då ut på att rent fysisk hitta eller göra plats till de tavlorna som hade varit upphängda och som skulle tillbaka till magasinen, och sedan registrera de nya placeringarna i Primus.

Detta är bara några av de uppgifter som samlingsförvaltingen tar hand om, att registrera, sköta och leta upp information om de olika föremålen i samlingen. Under min praktik har jag fått göra detta på mikronivå, genom att fördjupa mig i en liten del av en liten samling som är del av TKMs stora samling. Den lilla kallas Eik-Nes’ samling och jag arbetar till stor del med de så kallade ”exotiska” föremålen i den. Mer om det i morgon. Till dess, ha kul!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.