Detta inlägg skall, som tidigare nämnt, handla om de färdigheter från Liberal Arts som jag har kunnat använda mig av inom ramen för min praktik, samt hur dessa kan vara användbara i arbetslivet.
Flera av de tidigare lästa ämnena från termin 1-4 har kommit till användning. Bland dessa finns argumentationsanalys från delkursen Verktygslära för att bland annat analysera för och nackdelar med visibility politics och online-offline aktivism, eller de olika riktlinjerna som finns för översättning från delkursen Översättning i teori och praktik.
Det är dock svårt att säga om någon (del)kurs eller någon färdighet har varit mer värdefull än någon annan, då jag anser att alla ämnen från programmet i stort har varit användbart inom ramen för min praktik. Framförallt användbar har min utbildning i Liberal Arts varit när jag skulle formulera mina intervjufrågor inför intervjuerna med valda föreläsare, då jag fick läsa på om pro och contraargument till dessa föreläsares ämnen.
De var ämnen som jag förvisso hade grundläggande kunskap om men som jag ändå behövde vara självsäker och påläst inom, samtidigt som jag fick förhålla mig kritiskt men respektfullt till dessa ämnen när jag formulerade intervjufrågorna.
Ett genomgående tema i samtliga föreläsares ämnen var hur vissa ord som traditionellt bär på en negativ innebörd kan återfordras av HBTQ+ individer och istället göras om till att successivt bli positivt laddade, åtminstone inom HBTQ+ communities. Där anser jag att mina färdigheter från delkursen Modern Språkfilosofi men även läran om förhållandet mellan semantik, syntax och pragmatik kom till stor använding, framförallt genom distinktionen mellan ‘use’ och ‘mention’.
Liberal arts i praktiken
Vad gällande de färdigheter som kan tänkas användas i arbetslivet sett ur ett Liberal Arts-perspektiv anser jag att mitt paper, som jag just nu är i full gång att arbeta med, är ett bra exempel. Detta då mitt paper är skrivet ur ett just tvärvetenskapligt perspektiv, där opinion blandas med fakta, referat och intervjuer.
Min praktik har gett mig många nya perspektiv, framförallt med hjälp av konferensen, men även tack vare de doktorand -och forskarseminarier som jag har haft förmånen att delta i. Dessa seminarier har gett mig möjlighet att analysera strukturella problem ur en transnationell kontext och på så sätt hjälpt mig vidareutveckla min analytiska förmåga, en förmåga som kan anses värdefull att ha med i sitt CV. För att inte nämna hur värdefull ett genusperspektiv kan vara för ytterligare studier inom humaniora – Liberal Arts-klassiker som “Latin via Ovid” eller Platons “Staten” skulle kunna läsas och problematiseras ur olika perspektiv med genusvetenskap i åtanke.
Sammanfattningsvis så anser jag att min utbildning i Liberal Arts flyter väl samman med min praktik hos TechnAct.
Jag har som praktikant fått möjligheten att skriva och diskutera frågor ur olika infallsvinklar, och fått ta emot ny kunskap – framförallt så har jag fått värdefulla insikter från såväl min handledare som intervjupersoner och forskare, en sådan insikt är att det digitala är politiskt.
Om man vänder på ett mynt så finns det en till sida som tål att analyseras, oavsett om det rör aktivism, forskning eller HBTQ+rättigheter – Liberal Arts har hjälpt mig att förstå hur och varför jag skall vända på myntet och se den andra sidan, och min praktik har gett mig möjligheten att vända på myntet.
Det var allt för mig, och jag lämnar nu över stafettpinnen till nästa bloggare.
/Signe Lind