Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

2: Kärt barn har bytt namn flera gånger

november 28th, 2017 | Posted by Ott in Okategoriserade

Tjena bloggen!

Om du vänder dig om från där vi var i går, och går diagonalt mot höger kommer du till det hus som för stunden innehåller det mesta av Trondheim Kunstmuseum, förkortat TKM, men som bara har haft det namnet från 1997. Initiativet till det hela inleddes av en professor och målare J.C. Dahl i år 1845, och det var efter hans initiativ som medlemsorganisationen Trondhjems Kunstforening blev instiftad, en medlemsorganisation. År 1864 blev konstsamlingen upprättad, under namnet Det faste galleri, och visningslokalerna har också gått under namnet Trøndelag Kunstgalleri. Den byggnad som jag sitter i nu är stort sätt från 1930, ritat av arkitekt Petter Daniel Hofflund, med utvidgningar ritade av arkitekt Ola Steen från 1980-talet. Stilen kan sägas vara en tämligen klassisk konsthallstil, med en typisk postmodernistisk tillbyggnad. Och samtidigt jag sitter här på översta våningen, med utsikt ut över glastillbyggnaden, kan en höra arbetare banka på taket, i hopp om att få det tätt till jul. I tillägg till denna byggnad bredvid Nidarosdomen har museet sedan början av 2000-talet också ett utställningslokal i närheten av det som tidigar var Trondheim Mekaniske Verksted, som kallas för TKM Gråmølna. På Gråmølna visas konst av Trondheimskonstnären Håkon Bleken och andra skiftande utställningar. Rent organisatorisk är Trondhjems Kunstforening en medlemsorganisation som bland annat är finansierad genom att medlemmar betalar in en medlemsavgift, donationer från privatpersoner, och försäljning och utlottning av konst. 1997 fick samlingen status som nationellt knutepunktsmuseum, något som säkrade organisationen offentligt stöd, och Trondhjems Kunstforening/Trøndelag Kunstgalleri som det då hette blev uppdelad i Trondheim Kunstmuseum som fick huset och samlingen, och Trondhjems Kunstforening som fick behålla namnet, medlemmarna och det mesta av den lösa egendomen.

Kunstforeningen ligger vägg i vägg med museet, i stadens gamla biskopsbostad, och har kaféet Ni muser på bottenvåningen och galleri, kontor och bibliotek på den övre våningen. I tillägg fanns det några donationsfonder och stipendier i anknytning till Kunstforeningen, som i förbindelse med separationen av museum och förening blev till en tredje fristående part, under namnet Trondhjems Kunstforening Legatstyre. I tillägg kan det nämnas att TKM sedan 2008 är del av något som heter MiST, som till en början stod för Museene i Sør-Trøndelag, men eftersom Sør-Trøndelag inte längre är ett län, utan är i färd med att slås ihop med grannlänet Nord-Trøndelag till ett gemensamt större län, och det är inte bestämt vad som kommer att hända med MiST i förbindelse med sammanslagningen. MiST består i nuläget av ett antal olika museer i tidigare Sør-Trøndelag, och är en organisation som har som funktion att jobba för god tillgänglighet till de olika museernas kompetenser och samlingar.

Detta var ett försök att skriva en kort och översiktlig historia om en lång och en av och till förvirrande historia. Och jag sitter fortfarande här överst i huset och skriver, men i morgon kommer jag till att gå längst ned i källaren, när jag skall försöka sammanfatta samlingen.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.