Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Bokmässan

november 17th, 2015 | Posted by Ott in Okategoriserade

På torsdagen vecka 39 började bokmässan och Dialogslussen hade en monter nära Litteraturscenen. Jag hade gjort lite uppgifter innan, så som att ta reda på vilka som skulle föreläsa i närheten av montern. Under själva bokmässan fick jag stå i montern och förklara vad Dialogslussen var för de som gick förbi och frågade (inte det lättaste när man inte har så bra koll själv). I montern sålde vi olika böcker som Dialogslussen rekommenderar; det var en del böcker om sufism, om Turkiet, och om Rumi, men även lite annat smått och gott. Jag själv kunde inte så mycket om något av detta just då, mer än det jag snabbt hann läsa på böckernas baksida.

I montern fanns även Aydin Cayir, en kalligraf som flög hela vägen från Istanbul för att skriva olika namn och hälsningar till de som var villiga att betala. En del av mitt jobb i montern var därför att vara tolk för de som inte talade så bra engelska och att besvara på frågor om priser med mer. Detta var inte alltid så lätt eftersom Aydin verkade föredra att prissätta beroende på hur mycket han tyckte om en person; ibland gjorde han en stor tavla helt gratis åt någon, och ibland tog han betalt betydligt mer än vad han skulle. Ibland föredrog han att sitta och prata med folk istället för att skriva (eller måla, beroende på hur man ser på hans konstverk). Ibland var det inte så många där och då prövade han att prata med mig. Vi var tillräckligt civiliserade mot varandra, men pratade inte så värst mycket efter att vi fick reda på att vi var varandras motsatser. Han förklarade vänligt för mig, efter att jag hade tackat nej till en chokladbit och förklarat varför, att jag snart skulle dö om jag fortsatte vara vegan. Han undrade om jag bodde med mina föräldrar och jag förklarade att jag har en sambo, och han fastställde att jag och min sambo då borde gifta oss snarast. Han hade många åsikter som var olika mina.

Bokmässan bjöd även på författarbesök och jag fick träffa och prata med Klas Grinell som är docent i idé- och lärdomshistoria på GU och intendent på Världskulturmuseet. Han gav mig sin bok ”Islam och jag: om förnuft, tolerans och vår gemensamma framtid” som jag nu läst och kan rekommendera ifall man vill veta mer om hur Hizmet-rörelsen fungerar. Jag träffade även Patrick Gruzckun och pratade om hans bok ”Bortom rätt och fel” som handlar om konfliktlösning och människans natur. Den köpte jag och har bläddrat lite i, den rekommenderar jag till de som gillar sagor.

Det är lite svårt att säga hur de första två åren på liberal arts har hjälp mig under detta, det enda jag kan komma på är att jag är bättre på att lyssna på andra och spara min kritik till efter att de har pratat klart, något som jag var fruktansvärd på för några år sedan (och som jag fortfarande jobbar på). Men mycket av min praktik känns inte som ett utövande av mina kunskaper utan snarare som att jag fortsätter att lära mig och kompletterar min utbildning. Jag lär mig mycket om filosofi och historia i öst, något som vi inte går igenom lika mycket på liberal arts som filosofi och historia i väst. Jag deltar i seminarier och läser böcker som Selcuk ger mig att läsa när det finns för lite att göra, och jag pratar mycket med folk som kan mycket.

Jag gör även arbetsuppgifter där jag har användning av tidigare kunskaper, men mer om det sen.

 

/Jenny Fant

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.