Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Koka bokstavssoppa på en spik

oktober 24th, 2018 | Posted by Ott in Okategoriserade
 
Det blev kanske lite mer normkritik igår än vad jag tänkt, men det blir ju som det blir. Speciellt när det specifikt handlar om queer. HBTQ är lite lättare att hantera på det sättet. Men hallå? Är det någon skillnad på ”HBTQ” och ”Queer” eller? Svaret är väl: typ? (För mig) är ”queer” ett mycket mer radikalt koncept än ”HBTQ”, det mesta sa jag väl igår men ”queer” är för mig rakt igenom normbrytande. ”HBTQ” är väl normbrytande på sitt sätt men det handlar (för mig) mer om uppbyggande av de positiva aspekterna än nedbrytandet av de negativa. Är det flummigt? Säkert, 100%. Ska jag säga lite saker om HBTQ nu då.
 
HBTQ, förkortning för homo, bi, trans, och queer. (Så ja, queer är med där men det späds liksom ut med alla andra bokstäver). Ibland finns det lite fler bokstäver och så kan det se ut som HBTQ+ eller HBTQIA+. Jag tycker egentligen att HBTQ+ är den bästa, pluset betyder andra normbrytande identiteter som inte är H, B, eller T. ”I” är intersex och ”A” är asexuell eller aromantisk (aromantic på engelska). Vet ni inte vad alla dessa identiteter innebär så tycker jag att ni ska googla det (rfsl’s hemsida är måttligt utdaterad med det är bättre än inget).
 
Men varför är det viktigt att kunna alla dessa begrepp? Jag tar en liknelse med språkinlärning igen för det är ju så kul och bra. För att förstå grammatik är det ju typiskt bra att kunna terminologin, dels för att det kan öka ens egen förståelse för språket när man får sätta ord på tekniska begrepp, men även för att det är mycket lättare för ens språklärare att inte behöva gå igenom vad ett verb är varje gång man ska prata om ämnet. Alltså, det är galet mycket lättare för mig att komma ut och bara behöva säga ”jag är bi” än att också behöva förklara vad det innebär i samma andetag.
 
 Det är det här som jag försöker förklara för folk. För att man oftast inte tar reda på den här typen av information förens det behövs. Vilket jag tycker är lite dumt. För vi har alla en väldigt intim relation till vår könsidentitet och sexuella läggning men det är sällan man faktiskt sätter sig ner och undersöker dessa, och något som generellt är användbart vid en undersökning är en utvecklad terminologi.
 
Att kunna denna terminologi är också bra för att en normbrytande personen inte i varje scenario ska behöva förklara vad detta normbrytande betyder. Som det här med att jag måste förklara vad pronomen är, och vad ”hen” är för ord. (Jag pysslar med en annan text som går in lite mer på det här så jag ska inte säga något mer om detta nu.)
 
Avslutningsvis: det är så bekvämt att kunna placera in sig själv och andra i små lådor och identiteter under HBTQ+ paraplyet är jättebra för detta. Men sällan är världen så uppdelad som vi skulle önska och många identiteter överlappar varandra så därför vill jag göra en kort shout-out till en idé som gör hela grejen med attraktion mycket grötigare: distinktionen mellan sexuell och romantisk attraktion. Detta möjliggör en total mix-and-match av identiteter så som homo-romantisk och demi-sexuell (vilket skulle innebära att man känner romantisk attraktion till människor av samma kön som en själv men bara sexuell attraktion efter att en stark känslomässig kontakt uppstått). Är inte den precision med vilken man kan beskriva sin läggning på helt fantastisk? Och hittar man inget ord som beskriver ens egen upplevelse (vilket är osannolikt, det finns sjukt många begrepp) så kan man hitta på sina egna, och då är det jättebra att kunna latin.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.