Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Misstag gjorda, översättningar skrivna och andra strötankar kring praktiken

november 17th, 2020 | Posted by Ott in Okategoriserade

Idag kommer jag skriva mer allmänt om praktiken och hur man liberal arts hjälper en utan att det syns direkt, som jag redan tog upp en del i mitt första inlägg. Först dock kommer jag berätta om ett misstag som jag gjorde när innehåll skulle tas fram till marknadsföringskampanjen. 

Misstag gjorda och översättningar skrivna

DIrekt efter att jag hade fått material att utgå ifrån samt haft några uppstartsmöten med min handledare så kom jag igång att skriva. Språket jag skrev på var såklart engelska då det är språket som används inom IT världen. När jag hade kommit en bit med materialet och jag och min handledare gått igenom det tillsammans så fick jag ett par kommentarer på förbättringar.  När dessa var gjorda så vart jag tillslut klar med det. Nu skulle det presenteras för marknadsavdelningen och den första kommentaren blev då att “Riadas språk är svenska, men det ser bra ut annars”. Jag hade glömt att fråga om det verkligen skulle skrivas på engelska..

Jag behövde därför sätta mig och översätta material för två kampanjer som jag hade tagit fram. Det är ju tur att vi läst en översättningskurs men en känsla av irritation riktad mot mig själv gick inte att undgå, jag borde egentligen veta bättre och fråga vilket språk det skulle vara skrivet på från början och inte göra ett antagande. “Lessons learned” som man brukar säga, det är inget misstag som jag gör om på ett litet tag iallafall. Nu är allt översatt och vi väntar på att en webbyrå ska formatera materialet till hemsida som sedan ska korrekturläsas innan den publiceras.  

Andra strötankar kring praktiken. 

Latin,grekiska och arabiska i sig kommer man inte troligen att stöta på, övningarna med att översätta tillsammans med översättnings kursen är värdefulla kunskaper dock.

Väldigt lite utav det man faktiskt läser dyker upp i arbetslivet; Man har ingen direkt nytta utav att ha läst Katabasis och veta om de olika beskrivningarna av underjorden eller att ha studerat olika versioner av Medea och hållit seminarium kring dem. Däremot kommer förmågan att våga ta ton i ett diskussionsforum och kunna leda det väl till hands när man sitter på möten samt att kunna jämföra ideer med varandra är nödvändigt när man ska ta sig framåt mot ett beslut under ett möte. 

Det går att stöta på logik på andra ställen, men inom teknikvärlden är det väldigt bra verktyg att ha med sig formell logik. 

Studievana och disciplin som behövs för att lära sig under programmet är något som används livet ut. Det finns hela tiden något nytt dokument man behöver gå igenom och förstå.

Kurserna i olika typer av filosofi lär en att tänka och ställa frågor på ett strukturerat och kritiskt vis. Sen dyker kanske moral och etik inte upp som något man kommer skriva eller prata om i arbetslivet, men det finns där hela tiden och det är viktigt för ens egen förståelse av vad man anser rätt och fel.

Det var allt för mig!

David Sundström

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.