Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Första mötet med Dialogslussen

november 16th, 2015 | Posted by Ott in Okategoriserade

Jag hittade en annons för praktikplats på Dialogslussen genom gu:s hemsida, och kort efter att jag hade sökt så blev jag inkallad på intervju. Jag hade aldrig hört talas om Dialogslussen innan och var väldigt osäker på vad det var för person de sökte. I Dialogslussens lokaler träffade jag Elba, en turkisk kvinna som utförde intervjun på engelska. Att hon inte var svensk var kanske fördelaktigt eftersom andra jag hade intervjuat och mejlat med inte hade någon aning om vad Liberal Arts var, men Elba hade koll på den amerikanska modellen och var väldigt intresserad av hur den skiljde sig från den svenska. Hon var fort övertygad om att någon med liberal arts-bakgrund var bra och jag fick snabbt svar att jag var välkommen som praktikant på hösten. Hon hade berättat en del om verksamheten, om hur de är en interkulturell och interreligiös dialog-förening och att de samarbetar med flera andra föreningar, men jag lämnade ändå intervjun med en ganska vag idé om vad de sysslar med.

Några veckor senare blev jag inbjuden till en filmvisning av dokumentären ”Love is a verb” på Hagabion. Det var väldigt intressant; dokumentären handlade om Fethullah Gülen och Hizmet-rörelsen. Gülen är en turkisk-muslimsk tänkare som förespråkar fred och kärlek. Han har skrivit flera artiklar och böcker om islam, om hur personer med olika religioner och kulturer bör fokusera på likheter snarare än olikheter och om sufism. Han har inspirerat till Hizmet- rörelsen (Hizmet innebär att tjäna) som är lite svår att förklara. Det är ingen tydlig rörelse med en klar ledare, utan snarare är det en övertygelse om att hjälpa, utbilda och lära. Det står ofta om Hizmet i olika medier, ibland beskrivs det som en sekt-liknande rörelse och ibland som något helt annat och jag har själv inte fått en klar uppfattning. Ska jag förklara hela Hizmet i detalj så skulle det uppta hela mitt blogg-utrymme och mer därtill. Anledningen till att jag förklarade så här mycket är att Dialogslussen startades av några individer som var inspirerade av Fethullah Gülen, och hela hizmet-tänkandet är rotat i verksamheten.

Dialogslussen är en del av styrgruppen Plattformen som består av flera olika föreningar. Jag är främst praktikant för Dialogslussen men gör även uppgifter för Lära För Livet, en ungdomsförening med bl.a. läxhjälp, och har fått se lite av vad kvinnoföreningen Selma gör. Det verkar huvudsakligen vara turkiska muslimer som deltar i Dialogslussen men verksamheten går ju ut på att skapa en interkulturell dialog och därför är folk av alla typer välkomna.

Jag påbörjade min praktik på Dialogslussen vecka 39, och det blev en lång arbetsvecka med väldigt varierade arbetsuppgifter. På måndagen träffade jag Selcuk, min handledare, och vi gick igenom lite generellt om lokalerna, mina arbetsuppgifter och mina förkunskaper. Redan på tisdagen så deltog jag i en föreläsning med Elin Schwartz, journalist för Göteborgs fria tidning, som pratade om yttrandefrihet och hot mot minoriteter. Efteråt bjöds på samtal och fika (med veganska alternativ!). Jag förde anteckningar och fick senare skriva en bit om det på dialogslussen.se. Här är det ganska lätt att se anknytningen till liberal arts; just att få delta i seminarier där man lär sig och kritiserar och försöker komma fram till något. Ett par veckor senare ordnade Världskulturmuseet ”Röster om Turkiet”-panelen och Dialogslussen deltog. Där fick jag höra om Turkiets modernisering, kurdernas plats i Turkiet och flyktingarna i Turkiet. Det är mycket sådant här som Dialogslussen gör, och det verkar ofta bli en del fokus på just Turkiet, vilket för mig som innan inte kunnat så mycket är väldigt kul och intressant.

Senare under den första veckan så var det bokmässan, men det får jag skriva om i nästa inlägg.

/Jenny Fant

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.