Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Om risk, belöning och flexibilitet

november 18th, 2019 | Posted by Ott in Okategoriserade

Ibland blir det inte som man tänkt sig.

I den här veckans blogginlägg är det jag som kommer att berätta lite om min praktik och hösttermin i Tokyo. David heter jag, och det är mitt stora nöje att få dela med mig av mina erfarenheter utomlands hittills.

Efter en vår och sommar utan svar från mina prioriterade platser blev september en mycket intensiv månad för mig med väldigt snabba vändningar. Min situation gick från ingen praktikplats inför höstterminen till att ha en plats, boende och resa planerad inom loppet av ungefär två veckor. Jag är fortfarande inte riktigt helt säker på hur det gick till, men så blev det. Plötsligt skulle jag spendera nästan fem månader i Tokyo på ett litet startupföretag inom SMB management. Uppgifterna skulle variera och inkludera såväl copywriting som webdesign och marknadsföring. Jag skulle vara med och planera utformningen av delar av den framtida verksamheten och strukturen på flera olika hemsidor.

Låter det rimligt med min utbildning? Ja, faktiskt.  Vår utbildning är, bland mycket annat, en källa till s.k. ”soft skills”. Att snabbt lära sig saker, ta till sig nya koncept och tänka flexibelt är grundvalar i vår utbildning. Ett brett nät av kunskaper som kan användas som referensram för när nya uppgifter dyker upp. Jag skulle knappast kalla mig en expert inom något av områdena ovan, men tillräckligt kapabel för att bygga mig en uppfattning om vad som behöver göras och läsas på för att uppnå resultat. Att vara en lagspelare som är lyhörd för andras åsikter men samtidigt är tränad i att bilda sin egen uppfattning och formulera den, det är en av våra främsta färdigheter som vi kan ta med oss efter tre år på Liberal Arts.

Väl på plats så fann jag snart att allt på praktiken faktiskt var som utlovat. Uppgifterna jag tilldelades stämde med vad som var sagt. Men tyvärr fanns där faktorer som inte gick att förutse, som i sin tur ledde till att jag lämnade företaget efter en månads intensivt arbete. Det var ett svårt beslut, men ändå ett som jag känner var rätt och hälsosamt för min del. Jag hade i detta läge också den enorma turen att direkt bli erbjuden att praktisera vidare hos föreningen Skepsis istället, som har varit väldigt tillmötesgående och förstående för min situation. Vad jag gör där ska jag berätta mer om i nästa inlägg, det här ska få nå sin poäng nu.

Det har varit en utmaning för mig att acceptera hur situationen blev, och ett tag kändes det verkligen som ett misslyckande att inte kunna fullfölja min planerade praktik här på plats. Men det här är just varför utlandspraktik värderas, eller i alla fall ett av skälen. Det finns en risk att det inte blir som man tänkt, och man visar att man är villig att ta risker. En sådan här situation ger en också möjligheten att visa på handlingsförmåga. Hur vänder du det här till en positiv situation, hur tar du vara på resten av tiden, vilka lärdomar tar du med dig ur detta? Det är en väldigt bra erfarenhet att ha med sig, och jag har verkligen fått en chans att testa mig själv i väldigt många nya situationer och har på bara två månader lärt mig väldigt mycket om såväl näringsliv som mig själv.

Det blir som sagt inte alltid som man tänkt sig, och med risk för att låta som en floskelgenerator, så kanske det är en bra grej. Man kan inte vara förberedd för allt, men kanske kan man förbereda sig för sin oförbereddhet i alla fall?

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.